havet.alice.micke

- Bra att veta -

Choklad innehåller ett ämne som kallas för theobromine, och det kan vara dödligt för hundar vid förtärning. Mörk choklad innehåller mest theobromine, och vit choklad minst. Det är okänt vilken mängd choklad som dödar hunden, och vilken mängd som bara skapar magsmärtor, och därför ska du aldrig ge hunden någon choklad över huvud taget.

Lök innehåller thiosulfate, ett ämne som kan orsaka en sorts blodbrist där din hunds röda blodkroppar brister.

Vitlök innehåller också thiosulfate. Däremot så innehåller det inte alls lika mycket som vanlig lök. Du kanske till och med har sett vitlök inkluderat i vissa kommersiella hundrecept. Andra kan svära på att små mängder vitlök är ofarligt för hunden. Det är bäst att undvika vitlök över huvud taget, eftersom du inte vet hur mycket, eller hur lite, vitlök din hund faktiskt tål.

Makadamianöt är giftiga för hundar och kan orsaka svaghet, skakningar och till och med förlamning. Det är okänt vilket ämne i nötterna som orsakar problemen, men det räcker med en liten mängd för att sätta igång denna reaktion.

Fruktkärnor som vindruvor, persika, päron, plommon och aprikos kan orsaka cyanidförgiftning hos hundar men även hos människor.

Alkohol, en hund kan inte bryta ner alkohol på samma sätt som en människa. Och därför kan det vara skadligt, eller till och med livsfarligt, att mata sin hund med alkohol som till exempel öl, vin eller sprit.

Koffein kan överstimulera din hunds hjärta och leda till hjärtstillestånd. Därför bör det undvikas till varje pris.


Sockerfritt, det finns många sötningsmedel som ersätter socker. Bra att vet är att hunden reagerar inte på skillnaden av sötningsmedel och vanligt socker så insulinproduktionen blir fel i kroppen. Där av ska hundar inte äta mat med sötningsmedel.

Blomsterlökar - tulpan och speciellt påskliljors lökar och blad är giftiga.

 

Som tumregel så är det bäst att hålla människomat så långt borta som möjligt från hunden, och ge den endast hundfoder.